PODSUMOWANIE NASZYCH DZIAŁAŃ W ROKU 2020

PODSUMOWANIE NASZYCH DZIAŁAŃ W ROKU 2020

Czas na małe podsumowanie naszych działań w 2020 roku. Zobaczcie sami jak wiele udało się nam osiągnąć ile osób zaangażowaliśmy w nasze działania:

:👉Zorganizowaliśmy warsztaty dla dzieci i młodzieży z gminy Chrzanów “Kreatywne Ferie 2020” – zajęcia z jogi, spotkanie z podróżnikiem oraz warsztaty tworzenia makramowych kwietników i zegarów z płyt winylowych (przy wsparciu z Gminy Chrzanów) – w warsztatach wzięły udział 👍 43 dzieci.

Stworzyliśmy pierwszy “Chrzanowski Ogród Społeczny” w ramach programu “Moje Miejsce na ziemi” przy wsparciu Fundacja ORLEN oraz lokalnej społeczności. Dzięki projektowi powstała wspaniała przestrzeń do wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu w samym centrum miasta. To miejsce dostępne dla każdego. Z inicjatywy lokalnej społeczności w ogrodzie odbyły się wydarzenia takie jak: wystawy chrzanowskich młodych artystów, czytanie tomików wierszy lokalnych poetów oraz uroczystość z okazji 100-lecia Bitwy Warszawskiej. W tworzenie i działania w ogrodzie społecznym zaangażowało się ponad 👍30 osób w tym wychowankowie z Powiatowego Ośrodka Wsparcia Dzieci i Rodziny w Chrzanowie. Bardzo Wam dziękujemy.

Powstał film w technologii VR w ramach projektu Szlak nie-dostępny czyli innowacyjnego pomysłu na wirtualną trasę turystyczną przedstawiającą Szlak Orla Perć w Tatrach. Odbiorca doświadcza zwiedzania za pomocą specjalnych gogli. Projekt ma szczególne znaczenie dla osób z niepełnosprawnością i osób z ograniczeniami fizycznymi, dzięki filmowi osoby te mogą doświadczyć przejścia przez trudny szlak górski tak, jakby były tam we własnej osobie.

Każdy z Was może zobaczyć nasz film. Stanowisko do oglądania filmu w VR jest na stałe dostępne w Ambasadzie Kreatywności (po wcześniejszej rezerwacji). W projekcie wzięło udział 33 uczestników, relacje z prezentacji obejrzało 👍 2605 osób, a prelekcje zaproszonych gości obejrzało łącznie 👍1773 widzów. Projekt był możliwy dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.

Zorganizowaliśmy cykl wydarzeń Power Up Chrzanów skierowanych do młodych przedsiębiorców, ludzi z branży kreatywnej oraz środowiska start-up’owego. W ramach projektu odbyły się warsztaty tematyczne związane ze sprzedażą, marketingiem i rozwojem biznesu oraz konferencja podsumowująca cykl warsztatów z zaproszonymi gośćmi i wybitnymi specjalistami. W warsztatach i konferencji online wzięło udział łącznie ponad 👍100 osób. 👉Przez cały poprzedni rok współtworzyliśmy wraz ze społecznością Chrzanowa przy wsparciu Fundacja Biuro Inicjatyw Społecznych – lidera projektu oraz Gmina Chrzanów – projekt Miejsce Aktywności Mieszkańców w Chrzanowie. Projekt MAM w Chrzanowie działa od 1,5 roku. W tym czasie wspólnie z animatorami zorganizowaliśmy ponad 120 wydarzeń, a w samym 2020 roku odbyło się ponad 80 wydarzeń i spotkań oraz 62 działania online w czasie lockdownu. Przez cały czas działania MAM skorzystało z naszych działań ponad 👍1500 osób. Będziemy również jako lokalna organizacja kontnuować działania MAM w 2021 roku

Mimo trudnego roku dla gastronomii nie zaprzestaliśmy prowadzenia naszej kawiarni Ambasada Kreatywności – to przedsiębiorstwo społeczne, które daje szansę osobom długotrwale bezrobotnym i niepełnosprawnym ponownie zaistnieć na rynku pracy. Aktualnie zatrudniamy 5 osób, w tym 2 osoby niepełnosprawne. W Ambasadzie Kreatywności w 2020 roku odbyło się 10 koncertów i imprez tanecznych – cały zysk z biletów artyści dostają dla siebie.

Wraz z PS Relations zorganizowaliśmy 4 spotkania LinkedIn Local – Chrzanów

Nasza organizacja w 2020 roku stała się członkiem klubów i federacji wspierających rozwój NGO w Polsce takich jak

:✅Małopolski Komitet Rozwoju Ekonomii Społecznej od czerwca 2020

✅Turkusowy Klub Przedsiębiorców Społecznych od października 2020

✅Ogólnopolska Federacji Organizacji Pozarządowych od grudnia 2020

✅Nasze Stowarzyszenie otrzymało również certyfikat “Znak Jakości Ekonomii Społecznej i Solidarnej” w kategorii “Najlepszy pracodawca”, przyznawanym przez Ministerstwo Pracy Rodziny i Polityki Społecznej.

To był rok pełen wyzwań, wdrażania innowacji i wspólnej pracy dla lokalnej społeczności. Bardzo dziękujemy wszystkim wolontariuszom, animatorom, a także odbiorcom naszych działań i wszystkim partnerom (było ich wielu). I wszystkim osobą zaangażowanym w to co robimy. To wszystko dzieje się właśnie dzięki Wam!

Zapraszamy wszystkich chętnych do zaangażowania się w kreatywne działania razem z nami w kolejnym roku. Na koniec tylko przypominamy, że jeśli ktoś z Was chciałby zostać wolontariuszem w naszym stowarzyszeniu wystarczy napisać do nas e-mail. Skorzystajcie z działu kontakt