Premiera Wirtualnej trasy turystycznej w 360 stopni

Premiera Wirtualnej trasy turystycznej w 360 stopni

Mamy przyjemność zaprosić Was na premierę on-line Szlaku (nie)dostępnego. Nie zabraknie relacji z podsumowania projektu oraz ciekawych prelekcji podróżniczo-inspiracyjnych. Nasz projekt to innowacyjny pomysł na trasę turystyczną dla osób z ograniczeniami fizycznymi, stworzony przy pomocy kamery 360 stopni. Odbiorca doświadcza zwiedzania za pomocą specjalnych gogli do rzeczywistości wirtualnej. W słuchawkach słychać naturalne dźwięki z otoczenia oraz lektora, który przekazuje wiedzę merytoryczną na temat danego miejsca. Czujniki rejestrują każdy ruch głowy odbiorcy, dlatego po odwróceniu głowy w lewo/prawo/spojrzeniu w tył, widać to, co było na szlaku w rzeczywistości. Dźwięk słyszany w słuchawkach jest odczuwany również w 360 stopniach – dochodzą do nas dźwięki z każdej strony, co daje poczucie przestrzenności. Odbiorca przeżywa VR (z ang. virtual reality), jak gdyby był tam we własnej osobie.

Ze względu na pandemię, bezpieczeństwo i ograniczenia epidemiczne dwudniowa premiera odbędzie się w formie wydarzeń on-line oraz indywidualnych prezentacji wśród reprezentantów grupy docelowej. Po skończonej pandemii każdy będzie mógł spróbować wirtualnego szlaku w lokalu stowarzyszenia, czyli Ambasadzie Kreatywności w Chrzanowie.

Program wydarzeń:

SOBOTA 28.11.2020 r.

– godz. 10:00 – 11:00 REALCJA LIVE NA FACEBOOKU

Testowanie szlaku, podsumowanie projektu, podziękowanie wolontariuszom, rozdanie dyplomów dla młodzieży. Wydarzenie on-line. Link do transmisji zostanie podany w wydarzeniu.

– godz. 12:00 – 17:00 SZLAK W PRAKTYCE

Indywidualne kameralne prezentacje wśród reprezentantów grupy docelowej. UWAGA! Ten punkt programu będzie realizowany off-line, a jego efekty będzie można obejrzeć w późniejszym czasie w reportażu filmowym.

– godz. 19:00 – 20:30 PRELEKCJA PODRÓŻNICZO-INSPIRACYJNA

Michał Woroch – Wheelchairtrip 371 dni z Ziemi Ognistej na Alaskę

Prelekcja on-line. Link do transmisji zostanie podany na: https://www.facebook.com/events/359316888688767

Wheelchairtrip – Z samego południa z Ziemi Ognistej przez dwie Ameryki aż na Alaskę. Ta droga to sprawdzian dla człowieka i maszyny. Dwóch przyjaciół na wózkach inwalidzkich rzuciło wyzwanie trasie a przy okazji – samym sobie. Przez 12 miesięcy poruszali się Landroverem Defenderem, do którego samodzielnie zaprojektowali szereg udogodnień. Z początku, kiedy opowiadali o swoim planie, pukano się w czoło. Pomimo wszystkich przeciwności ruszyli w podróż życia. Wheelchairtrip – to tysiące kilometrów bezdrożami Ameryki Południowej. Białe piaski pustyni Atacama, rejs Amazonką do serca dżungli – Iquitos, tonięcie w błocie, tropikalne choroby, eksplozje silnika i jeden cel: udowodnić, że można pokonać tę morderczą trasę będąc niepełnosprawnym.

Michał Woroch
Podróżnik, fotograf. Laureat wielu nagród, w tym m.in. nagrody Kolosy 2019 w kategorii Wyczyn Roku przyznawanej przez Kapitułę Kolosów oraz Travelery 2018 w kategorii Podróż Roku. Absolwent grafiki projektowej na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu. Organizator projektów podróżniczo-fotograficznych, w ramach których dotarł między innymi do Mongolii, Indii, na Spitsbergen i do większości państw obu Ameryk. Relacje i zdjęcia z jego podróży ukazały się w polskiej oraz zagranicznej prasie, między innymi w takich tytułach jak: National Geographic, Adventure Journal, Explorersweb, Traveler, Podróże, Globetrotter, Zwierciadło i Duży Format.

NIEDZIELA 29.11.2020 r,

– godz. 10:00 – 13:00 SZLAK W PRAKTYCE

– godz. 19:00 – 20:30 PRELEKCJA PODRÓŻNICZO-INSPIRACYJNA

Jurek Płonka – Nie widzę przeszkód

Prelekcja on-line. Link do transmisji zostanie podany na https://www.facebook.com/events/359316888688767

Jurek o sobie:
Kilka lat temu wraz ze znajomymi założyłem stowarzyszenie „Nie widzę przeszkód”, którego głównym celem jest przywrócenie osobom niepełnosprawnym wiary w siebie i swoje możliwości. Pomyślałem, że skoro ja mogę być tak aktywny, to każdy może żyć na pełnych obrotach, nawet pomimo niepełnosprawności. Mimo swojej choroby od 2013 roku realizuję projekt Euro-Summits Adventure. Moim celem jest zdobycie 47 najwyższych europejskich szczytów górskich, tzw. Korony Europy oraz Piku Lenina 7134 m n.p.m. Swoim działaniem chciałbym pokazać wszystkim, że każdy może spełniać swoje marzenia, wystarczy tylko mieć odwagę, determinację i przyjaciół.

Nasz projekt jest finansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.