Rekrutacja do projektu “Szlak nie-dostępny”

Rekrutacja do projektu “Szlak nie-dostępny”

Zapraszamy młodzież z terenu powiatu Chrzanowskiego w wieku od 14 do 19 lat do udziału w projekcie “Szlak niedostępny”

Na projekt  to innowacyjny pomysł na trasę turystyczną dla osób z ograniczeniami fizycznymi, stworzony przy pomocy kamery 360 stopni. Odbiorca doświadcza zwiedzania za pomocą specjalnych gogli do rzeczywistości wirtualnej. W słuchawkach słychać naturalne dźwięki z otoczenia oraz lektora, który przekazuje wiedzę merytoryczną na temat danego miejsca. Czujniki rejestrują każdy ruch głowy odbiorcy, dlatego po odwróceniu głowy w lewo/prawo/spojrzeniu w tył, widać to, co było na szlaku w rzeczywistości. Dźwięk słyszany w słuchawkach jest odczuwany również w 360 stopniach – dochodzą do nas dźwięki z każdej strony, co daje poczucie przestrzenności. Odbiorca przeżywa VR (z ang. virtual reality), jak gdyby był tam we własnej osobie.

Aby wziąć udział w projekcie należy wysłać przesłać zgłoszenie na adres:

kontakt@ambasadakreatywnosci.pl W zgłoszeniu prosimy podać: imię, nazwisko, wiek, szkoła, klasa, wychowawca, telefon kontaktowy.

Warsztaty odbędą się w czerwcu i lipcu 2020 w lokalu naszego stowarzyszenia przy ul. Świętokrzyskiej 4 w Chrzanowie. Udział w nich jest bezpłatny

Można zgłosić się do projektu wypełniając formularz zgłoszeniowy dostępny tutaj:  Zgłoszenie do projektu.

W przypadku zgłoszenia osoby niepełnoletniej w imieniu uczestnika formularz zgłoszenia wypełnia rodzic/opiekun prawny.

Rekrutacja trwa tylko do 30 czerwca 2020.

W projekcie są przewidziane między innymi warsztaty z social media, dziennikarskie oraz fotograficzne i filmowe. Ich plan znajdziecie tutaj.

Podczas warsztatu uczestnicy będą m.in tworzyć bloga oraz prowadzić fanpage dotyczący projektu i tworzenia szlaku turystycznego w VR (wirtualnej rzeczywistości). Każdy uczestnik projektu otrzyma certyfikat ukończenia szkolenia.

Projekt jest finansowany w ramach programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.